Το Παλατάκι

Το Παλατάκι

Στα Λιμενάρια, στην κορυφή του υψώματος πάνω απ' τον οικισμό, αγναντεύει τη θάλασσα ό,τι απέμεινε απ' το "Παλατάκι" των αρχών του 1900 που στέγαζε τα γραφεία των παλιών μεταλλείων. Το βάφτισαν έτσι οι ντόπιοι λόγω της μεγαλοπρεπούς κατασκευής του. Σχεδιαστής του ήταν ο Ιταλός αρχιτέκτονας Peitro Arigoni και αρχικός ιδιοκτήτης του ο Γερμανός Speidel, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης μεταλλευτικής εταιρείας, που εγκαταστάθηκε στη Θάσο για να εγκαινιάσει τη σύγχρονη περίοδο της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού.

Κάτω από το Παλατάκι, υπάρχει ένα παλιό ορυχείο που σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε. Επίσης στις αποθήκες των μεταλλίων που βρίσκονται δίπλα στο Παλατάκι στην κορυφή του λόφου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ποικιλία μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τους θερινούς μήνες. Εκεί κοντά υπάρχει ένα λαογραφικό μουσείο με πολλά να δείτε.

Μαζί με την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας χρειάστηκε να ικανοποιηθούν και οι οικιακές ανάγκες των εργατών. Ο πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου λόγω κάποιων παραγόντων. Ένας ήταν η μετακίνηση των κατοίκων του ορεινού χωριού του Κάστρου στα Λιμενάρια για εργασία, εγκαταλείποντας το χωριό που είχε γίνει τόσο απομακρυσμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Λειτούργησε σαν κατοικία, αλλά στέγασε και τα γραφεία της επιχείρησης. Από τότε άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και χρήσεις ακολουθώντας την ιστορία του τόπου και συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του. Όταν την δεκαετία του '60 ήρθε το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας, το "Παλατάκι" άρχισε να εγκαταλείπεται. Από το 1982, μετά από μελέτες και με συνεχείς υπουργικές αποφάσεις το "Παλατάκι" χαρακτηρίζεται διατηρητέο μνημείο. Κάποιες φορές μάλιστα ξεκίνησαν προσπάθειες αναστήλωσής του. Οι εργασίες όμως σταμάτησαν και μαζί μ' αυτές και τα όνειρα πως το μεγαλοπρεπές κτίριο θα ζούσε και πάλι ημέρες από το ένδοξο παρελθόν του.


©2024 Palataki Festival. All Rights Reserved.